Een fiets kopen is leuk, een fiets leasen is slim. Ontdek de financiële voordelen van fietsleasing, zowel voor de werknemer als de werkgever.
In de overzichten met landen waar de belastingdruk het hoogst is, scoort België traditioneel zeer hoog. Hoewel die druk ongetwijfeld lager kan, zijn er op korte termijn voor werkgevers weinig mogelijkheden om werknemers rechtstreeks een hoger nettoloon te geven. Gelukkig zijn er creatieve oplossingen! Ook op de arbeidsmarkt geldt: wie niet sterk is, moet slim zijn. En daar kan een leasefiets een financieel interessant alternatief bieden.
De (para)fiscale voordelen
De basics
Bedrijfsfietsen zijn namelijk fiscaal en parafiscaal vrijgesteld, op voorwaarde dat je de fiets actief gebruikt voor woon-werkverkeer. Dat heeft voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Die eerste hoeft geen sociale bijdrage en voordeel alle aard te betalen, wat in het laatste geval wel zo is bij een bedrijfswagen. De belastingen op een bedrijfswagen stijgen, maar bij een leasefiets zijn die onbestaande.
Dat er geen patronale bijdrage is, is ook voor de werkgever interessant. Daarnaast zijn de kosten ook 100 procent aftrekbaar, waardoor je zowat de helft van de kosten bespaart. Wanneer je een fiets leaset via bruto loonruil of een eindejaarspremie betalen werknemers gemiddeld 40 procent minder dan wanneer ze de fiets zelf zouden kopen.
3500 euro fietsvergoeding per jaar
Wie met de fiets komt, maakt vaak ook aanspraak op een fietsvergoeding. Op die vergoeding moet je geen belastingen en sociale zekerheidsbijdragen betalen tot een bedrag van 35 cent per kilometer. Tot nu toe lag er een plafond op 2500 euro per jaar, maar dat wordt opgetrokken naar 3500 euro.
Wil je meer weten over de fietsvergoeding? Lees onze blogpost.
Cafetariaplan en mobiliteitsbudget
Er zijn verschillende manieren om een salarisfiets te financieren. Wie een cafetariaplan heeft, kan bijvoorbeeld de eindejaarspremie als budget gebruiken. Dat kan je doen als een omruiling van de eindejaarspremie in een ander voordeel niet is uitgesloten in een sectorale cao. Een andere optie is het mobiliteitsbudget, dat je kan gebruiken om (het recht op een) bedrijfswagen daarin om te ruilen.
Ook zonder cafetariaplan of mobiliteitsbudget kan je een fiets leasen. Dat kan dankzij financiering door de werkgever of financiering door de werknemer. In het eerste geval komt de kost voor de fiets, die 100% aftrekbaar is in de vennootschapsbelasting, bovenop het loon. In het tweede geval ruilt de werknemer een deel van het loon (bruto, netto of bijvoorbeeld de eindejaarspremie) in voor de leasefiets.
Enkele opmerkingen
Hoewel fietsleasing een heel handige oplossing is om werknemers te belonen, zijn er situaties waarin het minder eenvoudig is om het toe te passen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij werknemers die op barema betaald worden, omdat zij niet zomaar minder loon dan afgesproken mogen ontvangen. Of je in zo’n geval kan werken met een oplossing zoals de regeling via de dertiende maand of het vakantiegeld hangt af van het paritair comité.
Wie een dure fiets wil leasen kan er voor kiezen om de loonruil te spreiden over een langere periode dan de jaren waarin je de fiets zou leasen. Het bedrag van de loonruil mag nooit hoger liggen dan de kost van de leasing, maar beide perioden hoeven dus niet samen te vallen.
Een voorbeeld
Stel dat je een werknemer bent met een brutoloon van 2600 euro, die ruim boven de baremalonen wordt betaald. Jij betaalt 13,07 procent sociale bijdragen, jouw werkgever een patronale bijdrage van 25 procent. Je nettoloon is op dat moment 1808,14 euro.
Wil je de Gazelle Paris C7 van 2500 euro leasen, dan kost dat 100 euro per maand. Toch is die kost niet volledig voor de werknemer. Werk je bijvoorbeeld via de brutoloonruil, dan zal je werkgever het financieel voordeel van de patronale bijdragen aan jou overdragen. Hierdoor zal het brutobedrag van de bedrijfsfiets verminderd worden met het voordeel van patronale bijdragen van de werkgever.
Zo is de totale loonkost voor je werkgever onveranderd. Als werknemer moet je zelf nog een stuk betalen, wat in dit geval 68,66 euro zal zijn. Doordat zowel de sociale bijdrage als de bedrijfsvoorheffing vervolgens dalen, kom je uit op een nettoloon van 1760,39 euro. In werkelijkheid lever je dus maar 47,75 euro per maand in en voelt je werkgever hier financieel niets van. Een win-win!
Contacteer vrijblijvend één van onze medewerkers. Dan leggen we het graag eens uit bij een koffie en 2 speculaasjes.
Meer informatie
👨💼Ben je een werknemer?
Wil je weten hoeveel een leasefiets zou kosten voor je als werknemer? Ontdek onze calculator. Die heeft een indicatie van hoeveel een fietsleasing kost voor de werknemer.
👨💼Ben je een werkgever of HR?
Download dan onze financiële fietsgids! Hij heeft meer inzicht in hoe fietsleasing kostenneutraal kan werken voor de werkgever.
De voordelen van fietsleasing!
Bekijk ook even deze blog artikels over de andere voordelen van fietsleasing:
🌱 Ecologisch: fietsleasing en de groene voordelen
🕓 Functioneel: minder stress en sneller van A-Z
🍎Gezondheid: fietsleasing en de gezondheid