Picture this: je hebt eindelijk je droomfiets in huis gehaald. Hij fietst fantastisch, blinkt als de beste, hij trekt de aandacht van iedereen, … en dus ook van dieven. Geen paniek! Hieronder kan je enkele praktische tips vinden waarmee je fiets veilig houdt en het dieven een stuk lastiger maakt.
Hoewel bij een fietsleasing een fietsverzekering is inbegrepen, is het altijd beter om diefstal te voorkomen. Want geloof ons, je wilt nadien niet in de knoop liggen met je verzekering. 😉
Fietsdiefstal voorkomen in 5 stappen
Diefstalverzekering knows best
Wanneer je fiets gestolen wordt, dan gaat de verzekering steeds dezelfde twee vragen eerst stellen: “Welk slot heb je gebruikt, en hing de fiets wel correct vast?”
Stap 1. Investeer in een goed slot - of twee
Deze tip lijkt logisch, en toch worden fietsen vaak niet goed gesloten. Zie het als een uitdaging, maak het dieven zo moeilijk mogelijk om je fiets mee te nemen.
- Gebruik een kwalitatief slot: investeer in een sterk slot van bijvoorbeeld gehard staal zoals een ART2-slot. Zo’n slot kan je gemakkelijk leasen of aankopen.
- Combineer eventueel verschillende typen sloten: zoals een U-slot en een kettingslot. Zo maak je het dieven extra moeilijk om snel je fiets mee te nemen. Wil je echt 100% gerust zijn? Doe dan je fiets op slot met een ringslot in het achterwiel én een ART-2 gekeurd vouw-, beugel- of kabelslot
Joule’s tip 💡 Een fietsdiefstal verzekering vereist dat je fiets met een goedgekeurd slot (ART-2) is vastgemaakt. Slim dus om hier meteen in te investeren.
Joule’s keuze? 😏 De ABUS Bordo Granit X-plus 6500 is momenteel de Porsche van de fietssloten. Het is zeker niet de goedkoopste, maar dat is een nieuwe fiets ook niet.
Stap 2. Kies een veilige parkeerplaats
Geen gesukkel met de fiets om een parkeerplaats te vinden zoals met de auto. Yes! Toch ben je maar beter kieskeurig over de locatie waar je de fiets parkeert.
Binnen is altijd beter dan buiten.
- Thuis: Heb je thuis of op je werkplek een veilige, overdekte stalling? Gebruik die! Lukt dat niet? Plaats je fiets dan achter een gesloten hekken of sluit je fiets aan een vast ankerpunt. (zie stap 3) Let erop dat je fiets steeds aan een vast ankerpunt moet vastgemaakt worden wanneer deze in een publiek toegankelijke ruimte gestald is. Ook een gedeelde garage is een publiek toegankelijke ruimte.
- Op locatie: Een dief gaat altijd voor de makkelijkste optie. Zet je fiets op een goed verlichte plek en bij voorkeur waar veel mensen komen. Een overdekte stalling is vaak ook een goed idee, zoals aan de bib of de cinema. Daar vaak beveiligingscamera’s hangen, en jullie weten ook dat dieven nu niet graag een oscar nominatie krijgen voor hun camera prestaties. In’t kort: Een verlaten steegje of een donker park? Better not.
Stap 3. Een vast ankerpunt, altijd.
- Hang je fiets altijd vast aan een ankerpunt zoals een fietsenstalling, paal, etc. zodat dieven niet met je fiets aan de haal kunnen. Als een dief je fiets gewoon kan oppikken en wegwandelen, dan zal de verzekering niet tussenkomen. Oh-oh.
- Inspecteer het ankerpunt zorgvuldig, zodat je zeker bent dat het goed vaststaat en zeker niet kan losgemaakt worden. Vermijd bijvoorbeeld dunne boomstammen. Een verkeerspaal zonder bord. (Je zal niet de eerste zijn) En lekker knus of niet, een andere fiets is geen vast ankerpunt.
Joule’s tip 💡 Sommige polissen van een fiets verzekering diefstal stellen specifieke eisen aan de plek waar je fiets geparkeerd moet zijn. Controleer dit om problemen bij een claim te voorkomen.
Stap 4. (Be)sluit niet te snel 🔐
Je denkt maar beter ook even na over de manier waarop je je slot vast maakt. Twee tips:
- Steek je slot door je wiel én frame. Zo vermijd je dat enkel je wiel nog aan het ankerpunt hangt.
- Hang je slot hoog aan de fiets. Door jouw slot hoog aan de fiets en niet op de grond te bevestigen kan er minder kracht worden gezet bij een poging tot diefstal.
Stap 5. Neem je fietsaccessoires mee
Aan je fiets hangen accessoires die fietsdieven maar al te graag opeisen. Maak dus een (mentaal) lijstje van al je waardevolle fietsaccessoires en neem deze telkens mee.
Denk bijvoorbeeld aan:
- de batterij van je elektrische fiets
- een gps of display
- fietstassen
- helm
- fietslichtjes
- zadelhoesje
- …
💡 Joule’s tip: Diefstal van losse accessoires is nooit verzekerd. Meenemen dus!
GPS: Niet alleen voor je auto
High-tech fietsen? Waarom geen high-tech beveiliging? Veel moderne fietsen – zeker elektrische – kunnen uitgerust worden met een tracker. Als je fiets toch wordt meegenomen, kun je hem gemakkelijk opsporen.
Registreer je fiets op het nationaal fietsregister 'Velopass'
Je fiets registreren in een nationale database, zoals het fietsdiefstalregister, kan een groot verschil maken. Als je fiets wordt teruggevonden, is het makkelijker om te bewijzen dat hij van jou is. Dit helpt ook bij het claimen van een verzekering bij fietsdiefstal.
Wist je dat? In België worden maar liefst 80 fietsen per dag gestolen, ofwel zo’n 30.000 fietsen per jaar! En dat aantal ligt nog een pak hoger als je weet dat slechts 48% van de slachtoffers van fietsdiefstal doet aangifte bij de politie. 😱
De Belgische overheid heeft daarom het internationale fietsregister, ‘Velopass’, geïntroduceerd. Dit is gebaseerd op het Brusselse systeem ‘MyBike.Brussels’.
Vraag je gratis sticker aan en plak die op je fietsframe. Die sticker bevat een unieke code waarmee je in het fietsregister alle gegevens van de fiets kan opslaan en eenvoudig aangifte kan doen van diefstal. Politiediensten gebruiken deze databank om fietsdiefstal op een efficiënte manier aan te pakken.
Noteer je Joule ID
Lease jij een fiets via Joule en is je fiets gestolen? Ai nee! Het laatste dat je dan wilt doen is je gegevens moeten opzoeken… De groene sticker op je fiets bevat je unieke ‘Joule ID’. Met deze cijfercombinatie kunnen wij je gegevens opzoeken en dus ook snel je fietsverzekering raadplegen.
Joule’s tip 💡 Neem foto’s van je fiets én de sticker en hou dit goed bij. Je zal de sticker namelijk niet meer kunnen raadplegen wanneer je fiets gestolen wordt. 😉
Fiets gestolen? Doe onmiddellijk aangifte!
Wordt je fiets toch gestolen? Doe dan onmiddellijk aangifte bij een politiekantoor in de buurt of via http://www.policeonweb.be/.
Leasefiets via Joule? Meld de diefstal dan ook onmiddellijk aan Joule, samen met je Joule ID, zodat wij de fietsdiefstal kunnen melden aan de verzekeraar.
Joule’s tip 💡 Je moet steeds beide sleutels van het slot kunnen overhandigen. Doe je dat niet, dan zal de verzekeraar de dekking weigeren.
Tot slot 🥁
Pas bovenstaande tips toe wil je dieven te slim af zijn. Je ziet, met een beetje aandacht en de juiste tools hou je je fiets en je gemoedsrust al veilig. Investeer in een stevig (en goedgekeurd) slot, zet je fiets niet eender waar, en registreer je eigendom. Mocht er toch iets gebeuren, dan is een verzekering voor fietsdiefstal je reddingsboei.
Joule’s tip 💡 Lease je een fiets via Joule? Dan ben je sowieso verzekerd! Heeft toch eigenlijk alleen maar voordelen hé zo’n fiets leasen… 😏
Doe je nog niet aan fietsleasing maar zit er toch een itch waar je wel eens aan wilt krabben? Let’s talk!