Blog
Werknemer

Fiets tip - Kan ik mijn fiets delen met mijn partner die veel groter of kleiner is?

Elke Swinnen
6
Feb
2025
11
Feb
2025
5
min read
2 mensen leasen fiets via werkgever

Je hebt een splinternieuwe leasefiets, waar je maar al te graag over stoeft tegen je partner. We can’t blame you… 😏 Maar, geen verrassing natuurlijk dat je partner hem dan wilt gebruiken om mee naar de bakker te rijden. Klinkt leuk, maar er is wel één probleem: jij bent 1m90 en hij/zij 1m70. Of 60. Of 50. Gaan jullie dan voor een komische act met bengelende voeten en knieën tegen het stuur, of is er toch een manier om dezelfde fiets comfortabel te delen? 🤔

Een verstelbaar zadel helpt al heel wat, maar past de hele fiets eigenlijk wel? Of wordt het iedere keer een gepruts met stuurhoogtes en zadelklemmen? We zetten de belangrijkste dingen op een rij, zodat je weet of delen een optie is – of dat een tweede fiets misschien toch de betere keuze is.

1. Framegrootte: de dealbreaker

Een fietsframe is geen one-size-fits-all. Grotere mensen hebben een groter frame nodig, kleinere een kleiner. Een te groot frame betekent moeite met afstappen en sturen, terwijl een te klein frame zorgt voor een opgepropt en ongemakkelijk gevoel. Dit is vaak de reden waarom delen lastig is, tenzij je precies in elkaars ‘fietsbereik’ valt.

De meeste framematen kunnen gebruikt worden door personen met een verschillende lengte. Maar hoe weet je nu wat je ideale frame grootte is?

Fiets met lage instap

Hoe bepaal ik de juiste framemaat?

Er zijn 2 manieren. Één voor de mensen die wél goed waren in wiskunde vroeger, en een voor, welja, de andere mensen.

1. Bereken je framegrootte in 3 simpele stappen

  • Meet je binnenbeenlengte: Meet de binnenbeenlengte altijd zonder je schoenen aan. De binnenbeenlengte van je benen meet je door je benen 15-20 cm uit elkaar te zetten en de afstand tussen de grond en de kruishoogte te meten.
  • Vermenigvuldig met 0,68: Vermenigvuldig deze lengte (in cm) met 0,68. Hiermee krijg je de bijhorende framemaat.
  • Toch nog aan het twijfelen? Indien de framemaat tussen 2 maten ligt kies je de grootste maat voor dagelijks woon-werkverkeer en de kleinste maat voor sportief gebruik.

Zo bereken je je framegrootte

2. Of maak gebruik van onze maattabel

Los van de maat, kijk je best ook naar het type frame. Wij raden aan om te kiezen voor een fiets met een lage instap als frametype, aangezien dit de beste middenweg zal zijn wanneer meerdere personen een fiets delen.

2. Zadelhoogte: de redder in nood

De zadelhoogte is gelukkig wél makkelijk aan te passen. Veel moderne fietsen hebben een snelspanner waarmee je in een paar seconden het zadel hoger of lager zet. Dit helpt als het lengteverschil niet té groot is.

Maar let op: als de één een extra hoge of juist extra lage zitpositie nodig heeft, blijft het lastig om comfortabel te fietsen.

3. Verstelbare sturen: extra comfort

Sommige fietsen hebben een verstelbaar stuur, waardoor je de hoogte en soms zelfs de hoek kunt aanpassen. Dit maakt het net iets makkelijker om een comfortabele positie te vinden als je dezelfde fiets deelt.

Ons advies: Kies voor een makkelijk te verstellen stuurpen. You can thank us later.

4. Elektrische fietsen en bakfietsen: de gamechangers

Heeft je partner wat meer moeite om de Blandijnberg op te geraken? Go electric! 🚴‍♂️💨 Je hoeft je dan ook minder zorgen te maken over optimale trapkracht.

Een e-bike of een bakfiets met een lage instap en een verstelbaar zadel en stuur kan een perfecte uitkomst zijn. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen om door meerdere mensen van verschillende lengtes gebruikt te worden.

5. Alternatief: een tweede fiets leasen?

Soms is de eenvoudigste oplossing gewoon een extra fiets. Dankzij fietsleasing hoeft dat niet eens een grote hap uit je budget te nemen. Bovendien heeft iedereen dan een fiets die perfect past – en geen gedoe met telkens het zadel en stuur aanpassen.

Conclusie: Je fiets delen met anderen kan, maar is niet altijd ideaal

Als jullie qua lengte niet gigantisch verschillen en de fiets de juiste aanpassingsmogelijkheden heeft, is delen zeker een optie. Maar voor echt comfortabel fietsen (en om discussies over ‘wie nu weer het zadel verkeerd heeft gezet’ te vermijden), is een eigen fiets vaak de beste keuze. En dan kunnen jullie ineens samen naar de bakker fietsen om ‘koekskes’.

Wil je weten welke leasefiets het beste bij jou (en je partner) past? Contacteer ons, en onze in-house fietsexpert Bram vertelt er je graag àlles over.

Mocht je in de tussentijd alvast wat opzoekwerk willen doen en fietstips zoeken, neem dan zeker een kijkje bij onze andere blogposts, zoals deze over riemaandrijving vs. ketting. ⛓️

Deel deze post
Elke Swinnen
11
Feb
2025
5
min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.