Blog
Werknemer

Hoe fietsleasing berekenen

Nicolas Coudeville
21
Mar
2025
21
Mar
2025
10
min read
2 mensen leasen fiets via werkgever

Het berekenen van de werkelijke impact op je portemonnee bij het leasen van een bedrijfsfiets via brutoloonruil is geen eenvoudige klus. Terwijl veel adviseurs het simpel voorstellen, wil Joule jou als werknemer écht de juiste inzichten geven om een weloverwogen keuze te maken voor de leasefiets van je dromen. We zetten de belangrijkste rechtsbronnen en factoren voor je op een rij.

De kostprijs van fietsleasing

Let op: fietsleasing wordt beïnvloed door persoonlijke en bedrijfsspecifieke factoren, zoals het aantal kinderen ten laste en je burgerlijke staat. Hierdoor kan de uiteindelijke kostprijs afwijken van de berekening. Voor een 100% nauwkeurige berekening raden we aan om contact op te nemen met je payrollpartner.

Welke rechtsregels hebben een invloed op je loon- en arbeidsvoorwaarden?

Je loon wordt beïnvloed door regels op verschillende niveaus. Zo zijn er nationale wetten, zoals Koninklijke Besluiten, die bepalen hoe belastingen werken en waarin de verschillen tussen de publieke en private sector worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de belastingschalen voor de inkomstenbelasting.

Daarnaast kunnen de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de fiscale administratie extra richtlijnen uitvaardigen.

Ook sectorale akkoorden (cao’s) spelen een rol. Deze gelden enkel binnen het paritair comité waartoe je behoort en regelen zaken zoals minimumlonen, eindejaarspremies, vervoerskosten en specifieke arbeidsvoorwaarden per sector. Het grootste paritair comité in België is PC200 voor bedienden.

In de Joule-calculator kan je al kiezen uit verschillende paritaire comités. Staat het jouwe er niet tussen? Geen probleem! Maak dan een simulatie met PC200 (bedienden) of PC100 (arbeiders) om een goede inschatting te krijgen. Voor een exacte berekening kan je terecht bij je werkgever of payrollpartner.

Tot slot heeft je werkgever zelf ook een grote invloed op je loon- en arbeidsvoorwaarden, zoals je loonhoogte, fietsvergoeding en thuiswerkvergoeding.

Bij het leasen van een fiets via je loonpakket spelen al deze factoren een rol in de netto-impact op je inkomen.

Wat zijn de basisprincipes van een bedrijfsfiets?

In België is een bedrijfsfiets die je werkgever jou ter beschikking stelt volledig vrijgesteld van sociale bijdragen en inkomstenbelasting, op voorwaarde dat je deze regelmatig gebruikt voor woon-werkverkeer. Let op: dit geldt alleen als je niet kiest om je werkelijke beroepskosten in te brengen en te bewijzen in je belastingaangifte.

De financiering van een bedrijfsfiets kan op verschillende manieren gebeuren. Als het binnen je sector of bedrijf is toegestaan (bijvoorbeeld als je niet gebonden bent aan een vast baremaloon), kan je ervoor kiezen om een deel van je loon om te ruilen om de fiets te betalen.

Kies je ervoor om de fiets via je brutoloon te financieren, dan mag je werkgever hier geen financieel voordeel uit halen. Dit betekent dat de totale jaarlijkse loonkost voor je werkgever niet mag dalen door de introductie van de bedrijfsfiets. Onder die loonkost vallen alle uitgaven die je werkgever doet voor jouw tewerkstelling, zoals brutoloon, patronale bijdragen, vakantiegeld en de arbeidsongevallenverzekering.

In de praktijk betekent dit dat alle fiscale en sociale voordelen die je werkgever geniet bij fietsleasing, volledig moeten terugvloeien naar jou.

Ellio Max fiets

Welke factoren spelen een rol bij de Joule calculator?

De Joule calculator is een geweldige tool om je fietsleasing te berekenen, al zeggen we het zelf. Omdat fietsleasing een ingewikkeld iets is, houdt de calculator rekening met alle onderstaande zaken. Vul gewoon jouw gegevens in, en klaar!

Patronale bijdragen

Je ziet het niet op je loonfiche, maar bovenop je brutoloon betaalt je werkgever patronale RSZ-bijdragen. Dit bedraagt meestal ongeveer 25% van je brutoloon, inclusief je eindejaarspremie.

Wanneer je een deel van je brutoloon inruilt om je fiets te financieren, betaalt je werkgever in principe minder patronale RSZ-bijdragen. Dat financiële voordeel wordt volledig teruggegeven aan jou via de volgende formule:

(12 x maandelijkse leaseprijs) / (13 x 1 + RSZ-percentage werkgever + 0,92)

Het bedrag dat van je brutoloon wordt ingehouden, is hierdoor lager dan de maandelijkse leaseprijs die je werkgever aan de leasepartner betaalt.

Socialezekerheidsbijdragen en bijzondere bijdrage werknemer

Als werknemer betaal je socialezekerheidsbijdragen, wat je ook terugziet op je loonfiche. Dit bedraagt meestal 13,07% van je brutoloon. Zoals eerder vermeld, betaal je geen socialezekerheidsbijdragen op het deel van je loon dat je inruilt voor een fiets. Dit betekent een extra financieel voordeel voor jou. Na aftrek van de socialezekerheidsbijdragen krijg je je belastbaar loon.

Meer info over socialezekerheidsbijdragen vind je hier.

Daarnaast betaal je als werknemer meestal ook een bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid. Dit bedrag kan veranderen door een brutoloonruil en wordt daarom ook meegenomen in de Joule-kostencalculator. De bijzondere bijdrage zal naar verwachting binnenkort worden afgeschaft.

Belastbaar loon en bedrijfsvoorheffing

Na de aftrek van socialezekerheidsbijdragen blijft je belastbaar loon over. Hierop wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden, een voorafbetaling van je inkomstenbelasting die later wordt verrekend.

De hoogte van de bedrijfsvoorheffing hangt af van factoren zoals je burgerlijke staat en aantal kinderen ten laste en wordt progressief berekend: hoe hoger je inkomen, hoe hoger het belastingpercentage. Omdat je geen bedrijfsvoorheffing betaalt op het fietsgedeelte van je loon, levert dit opnieuw een financieel voordeel op.

Bovendien kan het gebeuren dat je door de brutoloonruil in een lagere belastingschijf terechtkomt, waardoor je netto meer overhoudt dan het voorgaande jaar. Ook deze impact wordt meegenomen in de Joule-kostencalculator.

Sociale rechten, eindejaarspremie en dubbel vakantiegeld

Omdat je brutoloon maandelijks daalt bij een brutoloonruil, bouw je ook iets minder sociale rechten op. De exacte impact op je pensioen is moeilijk te voorspellen, omdat dit afhangt van verschillende factoren die pas bij je pensioen worden bepaald, zoals het aantal jaren dat je hebt gewerkt.

Wat wel direct beïnvloed wordt, is je eindejaarspremie (indien van toepassing) en je dubbel vakantiegeld. Deze worden berekend op basis van je brutoloon, dus een verlaging kan ook hier een effect hebben. Toch is er een kans dat je door de loonsverlaging in een lagere belastingschijf valt, waardoor je netto meer overhoudt van je eindejaarspremie en vakantiegeld dan voordien. Deze impact wordt meegenomen in de Joule-kostencalculator.

Arbeidsongevallenverzekering, groepsverzekering en andere kosten

Bij een brutoloonruil kan je werkgever ook kosten besparen op zaken zoals de arbeidsongevallenverzekering en groepsverzekering. Dit financiële voordeel moet in principe terugvloeien naar de werknemer.

Dit aspect wordt echter niet opgenomen in de Joule-kostencalculator, omdat je als werknemer hier meestal geen direct zicht op hebt.

Werkbonus

Sinds 1 januari 2000 geldt er voor lagere lonen een vermindering van de socialezekerheidsbijdragen aan werknemerszijde, beter bekend als de werkbonus. Dit systeem zorgt ervoor dat je netto meer overhoudt bij een lager brutoloon.

Als je brutoloon door fietsleasing onder een bepaalde drempel komt, kan je werkbonus stijgen of krijg je er zelfs voor het eerst recht op. Dit betekent opnieuw een extra financieel voordeel.

Meer info over de werkbonus vind je hier.

Structurele vermindering

De structurele vermindering is een maatregel die de loonkosten verlaagt door een vermindering van de patronale bijdragen. Dit maakt het voor bedrijven goedkoper om personeel in dienst te nemen en te houden.

Deze vermindering hangt af van factoren zoals:

✅ De grootte van het bedrijf (aantal werknemers)

✅ Het loonniveau van de werknemers

✅ Soms de sector waarin het bedrijf actief is

Omdat het systeem progressief is, profiteren werknemers met een lager loon hier het meest van. Dit kan bij een brutoloonruil dus opnieuw een extra financieel voordeel opleveren.

Meer info over de structurele vermindering vind je hier.

Ook deze factor is meegenomen in de Joule-kostencalculator.

Wat als ik een premie of bonus gebruik voor mijn fietsleasing?

Dezelfde principes als bij brutoloonruil kunnen hier van toepassing zijn, maar dat is niet altijd het geval. In de Joule-kostencalculator houden we hier rekening mee.

Joule Calculator

Bereken zelf je fietsleasing!

Onze calculator houdt rekening met (zo goed als) alle bovenstaande factoren zodat je een goed idee krijgt van de te verwachten kosten.

Bereken hier je fietsleasing!

Voor meer informatie over een exacte berekening verwijzen we graag naar je payroll partner of je personeelsdienst!

Twijfel je eraan of fietsleasing wel interessant is? Lees dan deze blog post!

Deel deze post
Nicolas Coudeville
21
Mar
2025
10
min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.